Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Κυριακάτικες Δραστηριότητες #8

Στα παιδιά αρέσει πολύ η μουσική. 
Στα παιδιά, επίσης, αρέσουν πολύ οι κατασκευές.

Αν συνδυάσουμε τα δύο παραπάνω στοιχεία, έχουμε μια τέλεια ιδέα για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών: την κατασκευή μουσικών οργάνων!

Χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά (και όχι μόνο!), μπορούμε να δημιουργήσουμε παρέα με το παιδί τα δικά μας μουσικά όργανα. Δείτε μερικά παραδείγματα:


Με ένα άδειο πλαστικό μπουκάλι, χαρτοταινία, λίγο χρώμα και αρκετούς κόκκους καφέ ή ρυζιού, μπορούμε να φτιάξουμε τις δικές μας μαράκες!



Με άδεια κουτιά κονσέρβας, σε διάφορα μεγέθη, και ενώνοντάς τα μεταξύ τους με λάστιχα ή κολλητική ταινία, έχουμε αυτό το πρωτότυπο μεταλλόφωνο.



Για το κουδουνιστό βραχιολάκι θα χρειαστούμε σύρμα καθαρισμού πίπας, στο οποίο θα περάσουμε χάντρες και κουδουνάκια!



Με ένα άδειο κουτί καφέ ή κουάκερ, διακοσμώντας το ελεύθερα, μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας ταμπουρίνο!



Δείτε αυτή την κιθάρα: Ό,τι χρειαζόμαστε είναι ένα κουτί παπουτσιών ή χαρτομάντιλων που θα βάψουμε όπως μας αρέσει, μερικά λαστιχάκια τα οποία θα τυλίξουμε γύρω από το κουτί, και...έτοιμη!



Υπάρχει και σε αυτή την παραλλαγή, προσθέτοντας για το "μπράτσο" της κιθάρας ένα απλό ρολό χαρτιού κουζίνας (ή μεγαλύτερο)!



Γι' αυτό το σέικερ χρειαζόμαστε ένα απλό πλαστικό πιάτο, το οποίο θα χρωματίσουμε και θα διπλώσουμε στη μέση. Στη συνέχεια, το κολλάμε (με συρραπτικό, για μεγαλύτερη αντοχή), αφήνοντας μια μικρή σχισμή για να βάλουμε μέσα κόκκους καφέ ή ρυζιού ή φακές, την οποία και θα κλείσουμε μετά. Έτοιμο!



Και δείτε και αυτή τη χαρούμενη εκδοχή του!



Ένας άλλος τύπος σέικερ μπορεί να είναι ένα διάφανο πλαστικό μπουκάλι, με αυτοκόλλητα και κουδουνάκια!



Το γνωστό σε όλους μας "καλάμι της βροχής" κατασκευάζεται εύκολα από ένα ρολό χαρτιού κουζίνας (που θα κλείσουμε επάνω και κάτω με κολλητική ταινία), λίγες φακές ή ρύζι και πολύ χρώμα!



Δείτε κι αυτό το εναλλακτικό ταμπουρίνο με τα κουδουνάκια. Μακράν από τα πιο πρωτότυπα!



Τέλος, μπορούμε να φτιάξουμε τα ειδικά παπούτσια χορού, με τον εξής τρόπο: δένοντας ή κολλώντας μεταλλικούς κύκλους ή νομίσματα στη σόλα των συνηθισμένων παπουτσιών: Για ξέφρενο χορό, μέχρι τελικής πτώσης (μάλλον δική μας, και όχι του παιδιού!)





Η κυριακάτικη διασκέδαση όμως, δεν περιορίζεται εδώ.


Στην Αθήνα, η ΦΤΟΥΞΕΛΕΥΤΕΡΙΑ ομάδα κουκλοθεάτρου και αφήγησης παραμυθιών παρουσιάζει την παράσταση "Όταν η Κόκκινη Κλωστή Χάθηκε στο Μεγάλο Δάσος" στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης την Κυριακή 18 Νοεμβρίου, ώρα 11:30. Μια παράσταση κουκλοθέατρου και αφήγηση λαϊκών παραμυθιών με ζωντανή μουσική και τραγούδια. Κούκλες, αντικείμενα και άνθρωποι συναντιούνται σε έναν κόσμο που δεν υπάρχει ο φόβος… στον κόσμο της Ελληνικής λαϊκής παράδοσης και μουσικής…

Συντελεστές

Αφήγηση – κιθάρα: Κωσταντής Μιζάρας

Εμψύχωση κούκλας και αντικειμένων: Αγγελική Γουναρίδη

Τηλέφωνα επικοινωνίας: Κωσταντής Μιζάρας 6974713655

Για περισσότερες πληροφορίες: http://omadaftouxelefteria.blogspot.com/ και ftouxelefteria@gmail.com




Όσο για τους Θεσσαλονικείς, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει το έργο «Ο Μικρός Ήρως», βασισμένο στο κλασικό εβδομαδιαίο ανάγνωσμα που έγραψε ο Στέλιος Ανεμοδουράς. Οι ηρωϊκές περιπέτειες του «Παιδιού – Φάντασμα» Γιώργου Θαλάσση, της Κατερίνας, του Σπίθα και του Διαβολάκου μέσα στη γερμανική κατοχή, σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα. Μουσική: Λουκιανός Κηλαηδόνης. Το έργο θα παρουσιαστεί από τη Μονή Λαζαριστών (Σκηνή Σωκράτης Καραντινός), από την Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012.


Η θρυλική παρέα των Μικρών Ηρώων που γαλούχησε και αγαπήθηκε από γενιές και γενιές ζωντανεύει στη Νεανική Σκηνή του ΚΘΒΕ, σε μια πρωτότυπη θεατρική διασκευή. Τρία ηρωϊκά ελληνόπουλα, ο Γιώργος Θαλάσσης, το θρυλικό παιδί-φάντασμα, η γλυκιά Κατερίνα, ο Διαβολάκος και ο διαρκώς πεινασμένος Σπίθας, μέσα από τις περιπέτειές τους, μας μεταφέρουν σε έναν κόσμο ηρώων όπου προτεραιότητα έχουν αξίες όπως η αγάπη για την ελευθερία, το μίσος κατά της τυραννίας και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια.



Καλή διασκέδαση :)


Δεν υπάρχουν σχόλια: