Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Κοινωνικές Ιστορίες (vol.II)



Όπως έχει ήδη αναφερθεί σε παλαιότερο ποστ (εδώ), οι «Κοινωνικές Ιστορίες» αναπτύχθηκαν από την Carol Gray με στόχο να υποστηριχθούν τα άτομα με αυτισμό, ώστε να μπορούν να «διαβάζουν» και να κατανοούν τις διάφορες κοινωνικές καταστάσεις. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να εξυπηρετήσουν τους παρακάτω στόχους: α) να περιγράψουν μία κατάσταση παρέχοντας ταυτόχρονα σαφείς ενδείξεις για τη συμπεριφορά και την αντίδραση που πρέπει να εκδηλώσει το παιδί, β) να προσωποποιήσουν και να εξατομικεύσουν τη διδασκαλία κοινωνικών δεξιοτήτων, γ) να διδάξουν στο παιδί προσαρμοστικές ρουτίνες και να το υποστηρίξουν προκειμένου να κατορθώσει να μεταβάλλει ορισμένες "μη αποδεκτές κοινωνικά" συμπεριφορές, δ) να διδάξουν τις κατάλληλες συμπεριφορές σε ένα ρεαλιστικό κοινωνικό πλαίσιο για να μπορέσουν να τις γενικεύσουν ευκολότερα και ε) να αντιμετωπίσουν ένα εύρος "προβληματικών" συμπεριφορών, όπως η επιθετικότητα, η εμμονή σε κάποιες ρουτίνες, το άγχος και ο φόβος.

Σε προηγούμενο ποστ είχαν αναφερθεί τα site Triple Stories και Storybird (δείτε σχετική ανάρτηση εδώ).
                    
                   

Επειδή αρκετοί με ρωτάτε σχετικά με επιπλέον υλικό για τις κοινωνικές ιστορίες, έχω να σας παρουσιάσω και να συμπληρώσω την προηγούμενη ανάρτηση με μερικές ακόμη προτάσεις (μπορείτε να επιλέγετε με το δείκτη του ποντικιού τους υπογραμμισμένους συνδέσμους, προκειμένου να μεταφερθείτε στους αντίστοιχους ιστοχώρους):

1. Στην ιστοσελίδα του Ε.Θ.Μ.Α. autismhellas.gr υπάρχουν δύο κοινωνικές ιστορίες ("Πώς συμπεριφέρομαι στην κυρία μου" και "Πότε μπορώ να μιλάω στην τάξη"), καθώς και επιπλέον θεωρητικό μέρος, από την κ. Σοφία Μαυροπούλου.

2. To eva-edu.gr επίσης περιλαμβάνει αρκετό υλικό σχετικά με τις κοινωνικές ιστορίες (και όχι μόνο), που προσωπικά το έχω δουλέψει αρκετά και έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο.Η μαμά της Εύας έχει κάνει εξαιρετική δουλειά!



3. Οι γονείς του διάσημου, πλέον, Αλέξη (4Alexis.gr), προτείνουν τις δικές τους κοινωνικές ιστορίες, με διαφορετικές θεματικές παρμένες από την καθημερινή ζωή του παιδιού! Η ιστοσελίδα περιλαμβάνει αρκετό εκπαιδευτικό υλικό από την Α' έως τη Γ' Δημοτικού, προσαρμοσμένο στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του Αλέξη.



4. Το βιβλίο "Κοινωνικές Ιστορίες" (Εκδόσεις Γλαύκη, 2012), το οποίο περιέχει πάμπολλες ιστορίες με την επιμέλεια της Carol Gray, μπορεί ν' αποτελέσει επίσης έναν πολύτιμο οδηγό στην εκπαίδευση τόσο των παιδιών όσο και των ενηλίκων με αυτισμό. 



5. Στο Youtube μπορείτε να βρείτε πλήθος κοινωνικών ιστοριών σε μορφή video, με θέματα σχετικά με τις "μη αποδεκτές κοινωνικά" συμπεριφορές (π.χ. επιθετικότητα) και τη διαχείριση των συναισθημάτων, καθώς και άλλα ζητήματα.

6. Τέλος, στο internet υπάρχουν πολλές και αξιόλογες ιστοσελίδες, όπως αυτή ή αυτή, με έτοιμο υλικό στα Αγγλικά, το οποίο μπορεί να προσαρμοστεί στα Ελληνικά ή να αποτελέσει οδηγό για τη δημιουργία των δικών μας κοινωνικών ιστοριών.


Για περαιτέρω πληροφορίες ή υλικό σχετικά με τις κοινωνικές ιστορίες, θα επανέλθουμε με νέα ανάρτηση. :)


Δεν υπάρχουν σχόλια: