Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Κατασκευάζουμε: Μπάλες anti-stress



Οι κατασκευές / χειροτεχνίες είναι ένας τομέας που πολλές φορές – κυρίως λόγω έλλειψης χρόνου – ξεχνάμε ή αμελούμε, μην συνειδητοποιώντας την πραγματική τους αξία και συνεισφορά στην ανάπτυξη του παιδιού. 
Με το να ασχοληθούμε με μια δημιουργική κατασκευή μαζί με το παιδί, εκτός από τις διάφορες τεχνικές που θα μάθει, θα εξασκηθεί στο συντονισμό χεριού – ματιού (οπτικοκινητικό συντονισμό), στη λεπτή κινητικότητα, στις δεξιότητες αλληλουχίας, στο σχεδιασμό, την οργάνωση και την εκτέλεση μιας δραστηριότητας. Επιπρόσθετα, ενισχύεται και η δημιουργικότητα του παιδιού.

Μια από αυτές τις δημιουργικές δραστηριότητες που μπορούμε να κάνουμε με το παιδί είναι οι μπάλες μείωσης άγχους (stress balls).

Ξεκινάμε με το να φτιάξουμε πρώτα λίγη πλαστελίνη. Εδώ υπάρχουν συγκεντρωμένες τρεις συνταγές




Τα οφέλη κατά το στάδιο αυτό είναι πολλαπλά, για παράδειγμα, ως προς τα μαθηματικά: ζύγισμα, ποσότητες, αναλογία υλικών, ως προς τη γλώσσα (προφορικός ή/και γραπτός λόγος) εξάσκηση στο να ακολουθεί οδηγίες βήμα-βήμα, ανάπτυξη λεξιλογίου, κλπ. Αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε απλή, μαλακή πλαστελίνη του εμπορίου.

Στη συνέχεια, παίρνουμε πολύχρωμα μπαλόνια, τα κόβουμε όπως στη φωτογραφία και κλείνουμε μέσα τους την πλαστελίνη. 



Έτοιμες!


Οι χειροποίητες αυτές μπάλες μπορούν να χρησιμοποιηθούν από παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας (ή μεγαλύτερα) με μαθησιακές δυσκολίες – δυσλεξία, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής ή/και υπερκινητικότητα, νοητική καθυστέρηση, αυτισμό ή αισθητηριακά προβλήματα με στόχο την εξάσκηση των δακτύλων και των χεριών, την ανάπτυξη της λεπτής κινητικότητας, τη χαλάρωση και τη μείωση του άγχους.

Δοκιμάστε το κι εσείς, και σίγουρα δε θα τις αφήνετε από τα χέρια σας :)

Δεν υπάρχουν σχόλια: