Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Ύπαρξη σχέσης μεταξύ βάρους κατά τη γέννηση και αυτισμού;

Τα μικρότερα σε μέγεθος μωρά καθώς και τα πρόωρα μωρά έχουν πέντε φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν αυτισμό, σε σχέση με τα μωρά που γεννήθηκαν στην ώρα τους και με φυσιολογικό βάρος.

Αυτό αναφέρει η έρευνα Αμερικανών επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Pennsylvania School of Nursing στις ΗΠΑ.


«Αναδυόμενες μελέτες δείχνουν ότι το χαμηλό βάρος γέννησης μπορεί να αποτελέσει παράγοντα κινδύνου για τις διαταραχές του φάσματος του αυτισμού», αναφέρεται σχετικά.

Η σχέση του χαμηλού σωματικού βάρους και της γέννησης έχει αναφερθεί ξανά από τους επιστήμονες, ωστόσο αυτή είναι η πρώτη μελέτη που αποδεικνύει ότι αυτά τα παιδιά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για αυτισμό.

Οι ερευνητές, συμπεριλαμβανομένης μιας ομάδας στο Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφεια, ακολούθησαν 862 παιδιά από τη γέννηση μέχρι την αρχή της ενηλικίωσης και διαπίστωσαν ότι αυτά τα παιδιά είχαν διαγνωστεί κατά 5% με αυτισμό, σε σύγκριση με το 1% του γενικού πληθυσμού.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο διάσημο περιοδικό Pediatrics, διήρκεσε 21 χρόνια και βασίστηκε σε μωρά που γεννήθηκαν με πολύ χαμηλότερο από το φυσιολογικό σωματικό βάρος.

(πηγή: mother.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: