Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΣΚΕΨΗΣ

Χθες, Σάββατο 16 Οκτωβρίου, βρέθηκα στην οδό Πρωτογένους 8, κοντά στο Μοναστηράκι, όπου πραγματοποιήθηκε το Βιωματικό Σεμινάριο Κατανόησης του Αυτιστικού Τρόπου Σκέψης. Η διοργάνωση ανήκει στον Σύλλογο Ελλήνων Ενήλικων Αυτιστικών Asperger και Υψηλής Λειτουργικότητας, με πρόεδρο την κ. Πέρλα Μεσσίνα.



Άποψη του χώρου όπου διεξήχθη το σεμινάριο


Η ίδια είναι ενήλικας με Αsperger (σημ.: μια διαφορετική εκδοχή του Αυτισμού, θα γίνει λόγος για το σύνδρομο Asperger σε επόμενη ανάρτηση), και ήταν η τελευταία από τους ομιλητές του Σεμιναρίου, η οποία εξήγησε "από μέσα" όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας άνθρωπος με Asperger στην καθημερινή του σχολική/ακαδημαϊκή, οικογενειακή, εργασιακή και κοινωνική ζωή, καθώς και τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στον τυπικό και τον αυτιστικό τρόπο σκέψης.

Αρχικά, έγινε προβολή δύο βίντεο από ομιλία του dr Tony Attwood τα οποία ήταν κυρίως εισαγωγικά στο θέμα του Αυτισμού και του συνδρόμου Asperger. Στη συνέχεια, έλαβε το λόγο η κ. Ηλέκτρα Αναγνωστοπούλου, εξελικτική ψυχολόγος, της οποίας η εισήγηση ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και κράτησε την προσοχή του κοινού απερίσπαστη. Αμέσως μετά, ακολούθησε η ομιλία της Πέρλας Μεσσίνα, προέδρου του Συλλόγου και ενήλικα με σύνδρομο Asperger, η οποία μίλησε για τις δυσκολίες του αυτιστικού ατόμου, αλλά και για το πώς μπορεί κανείς να αντιληφθεί τον αυτισμό όχι ως αδιαπέραστο τοίχο, "κέλυφος", αναπηρία ή ακόμη και "θάνατο", αλλά ως ένα διαφορετικό τρόπο σκέψης και προσέγγισης της ζωής.

Οι γενικές εντυπώσεις του κοινού ήταν ιδιαίτερα ενθουσιώδεις, και η αλήθεια είναι ότι απέκτησαν εξήγηση πολλές - απλές ή πολύπλοκες - απορίες σχετικά με τον Αυτισμό, το σύνδρομο Asperger, καθώς και τις συνέπειες που έχουν οι δύο αυτές ιδιαίτερες και γοητευτικές καταστάσεις στη ζωή των αυτιστικών και μη ανθρώπων.

Προς το τέλος του σεμιναρίου, ακολούθησε ένα βιωματικό εργαστήρι, το οποίο είχε ως στόχο την κατανόηση του αυτιστικού τρόπου σκέψης χρησιμοποιώντας την ενσυναίσθηση, προσπαθώντας δηλαδή, να μπούμε στο μυαλό των αυτιστικών ανθρώπων και να σκεφτούμε όπως εκείνοι.

Επιπρόσθετα, έγινε λόγος και για την Πανελλήνια Καμπάνια "ΔΩΣΕ ΦΩΣ", προκειμένου να "βγει ο Αυτισμός από το Σκοτάδι της Αφάνειας και του Στιγματισμού", όπως χαρακτηριστικά διατυπώνει ο Σύλλογος.

Η κ. Ηλέκτρα Αναγνωστοπούλου

Η Πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Πέρλα Μεσσίνα


Τα αναμνηστικά του Συλλόγου



Περισσότερες πληροφορίες για το Σύλλογο, τα σεμινάρια και άλλες δραστηριότητες, σας παραπέμπω στις εξής ιστοσελίδες:


http://www.aspergerhellas.org/
http://www.aspergermindspeaks.blogspot.com/


Και στο Facebook : http://www.facebook.com/pages/Association-of-Greek-Autistic-Asperger-and-HFA-Adults/145716781473


Δεν υπάρχουν σχόλια: