Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Κυριακάτικες Δραστηριότητες #5



Με αφορμή την επερχόμενη επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, μπορούμε να "μπούμε στο κλίμα" με το παιδί, παίζοντας και διασκεδάζοντας μαζί του!


Κάθε μα κάθε χρόνο, σημαιάκια και χαρτονάκια "ΟΧΙ" έχουν την τιμητική τους.
Αντί γι' αυτό, μια αρκετά τρελή και εναλλακτική ιδέα που μου ήρθε είναι να επικοινωνήσουμε στο παιδί το νόημα των στίχων του πασίγνωστου τραγουδιού - ύμνου για την παγκόσμια ειρήνη: "Imagine", από τον John Lennon.
Αφού δείξουμε στο παιδί (εάν υπάρχει η δυνατότητα) μερικά ολιγόλεπτα βίντεο ή εικόνες σχετικά με τον πόλεμο (ας μην έχουν μέσα hardcore εικόνες, υπάρχουν και πιο απλά), αμέσως μετά μπορούμε να ακούσουμε μαζί του μια - δυο φορές το τραγούδι "Imagine", να συζητήσουμε μαζί του το νόημα των στίχων και να του ζητήσουμε να μας ζωγραφίσει ό,τι του έκανε μεγαλύτερη εντύπωση από το τραγούδι.

Το τραγούδι θα το βρείτε εδώ:





Στη συνέχεια, μπορούμε να του μάθουμε ποιο είναι το σύμβολο που διεθνώς χαρακτηρίζει την ειρήνη και να το αφήσουμε να το δημιουργήσει όπως εκείνο θέλει. Παρακάτω παρατίθενται μερικά παραδείγματα:





Ακόμα και έτσι!



Ένα ακόμη σύμβολο για την ειρήνη είναι το περιστέρι. Η κατασκευή του γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρουσα αν αντί για φτερά χρησιμοποιήσουμε το περίγραμμα των χεριών του παιδιού, όπως στη φωτογραφία:


Επίσης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φίλτρα γαλλικού καφέ για να φτιάξουμε ένα τρισδιάστατο περιστέρι, το οποίο μπορούμε και να κρεμάσουμε με πετονιά.


Ένας ακόμη τρόπος για την κατασκευή του περιστεριού είναι με λευκό χαρτόνι λεπτό ή μέτριου πάχους: αφού σχεδιάσουμε το περιστέρι, ενθαρρύνουμε το παιδί να το κόψει, να προσθέσει με ένα μαρκαδόρο τις λεπτομέρειες (μάτια, ράμφος, κλπ.), ενώ στη συνέχεια του ζητάμε να διπλώσει μισή κόλλα λευκή Α4 σε σχήμα στενής βεντάλιας για να φτιάξουμε και τα φτερά. Έτοιμο!


Εκτός από τις κατασκευές, μπορούμε να δημιουργήσουμε και κάρτες με το περίγραμμα των παιδικών χεριών, και αφού κολλήσουμε ένα περιστέρι (ζωγραφιά ή έτοιμη εικόνα), προτρέπουμε το παιδί να γράψει το δικό του μήνυμα για τη ειρήνη!


Μια επίσης πολύ πρωτότυπη ιδέα είναι να κατασκευάσουμε ένα περιστέρι με την τεχνική του origami - μια τέλεια ευκαιρία για την εξάσκηση της λεπτής κινητικότητας και του οπτικοκινητικού συντονισμού. Για να φτιάξετε το origami περιστέρι, κλικ εδώ.



Ακόμη:


Κάθε Κυριακή, από τις 23/9 έως τις 25/11/2012, στις 12.00-12.45, παιδιά και μεγάλοι έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε ζωντανή αφήγηση του παραμυθιού «Η Υπόσχεση» στο Μουσείο Μπενάκη (Κουμπάρη 1 & Βασ. Σοφίας). 

Η ηθοποιός Έφη Βλαχογιάννη και τα παιδιά ανακαλύπτουν την ιστορία της Ευγενίας και της Φάτμα μέσα από την αφήγηση, το παιχνίδι και τη ζωγραφική. Θεματικές του παραμυθιού είναι η φιλία, ο αποχωρισμός και η δύναμη της μνήμης στα χρόνια της Μικρασιατικής καταστροφής. Μια ιστορία για παιδιά 8-12+ ετών. Το παραμύθι «Η Υπόσχεση» διατίθεται στα βιβλιοπωλεία και στο Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη (εκδόσεις Ποταμός).


Πληροφορίες και κρατήσεις για τη ζωντανή αφήγηση στο Μουσείο Μπενάκη:

Δευτ. – Πέμ. 10.00-14.00, τηλ. 210 3671 015

Περισσότερες πληροφορίες: Anemon Productions, 210 7211073, info@anemon.grwww.twiceastranger.net 



Και για τους φίλους από τη Θεσσαλονίκη:

Η Σκιάς Όναρ συμβάλλοντας στην προώθηση, στην προβολή και στην ανάπτυξη του παραδοσιακού ελληνικού θεάτρου σκιών πρωτοπορεί συνδυάζοντας την ψυχαγωγία με την ρυθμική εκπαίδευση.

Την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012 και ώρα 11:00 π.μ. μικροί και μεγάλοι θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την παράσταση "Ο Καραγκιόζης και το μαγικό καλάθι", σε μια παράσταση φτιαγμένη έτσι ώστε οι μικροί θεατές να αλληλεπιδρούν με τους ήρωες του θεάτρου σκιών παίζοντας κρουστά. Απευθύεται σε παιδιά ηλικίας 3 έως 12 ετών. 

Τιμή εισιτηρίου: 5€

Ω2 - Πρότυπο Μουσικό Εργαστήρι
Θάλητος 31 (απέναντι από το Μέγαρο Μουσικής)
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2315 007 271
e-mail: w2.mousiko.ergastiri@gmail.com



Καλή διασκέδαση :)






1 σχόλιο:

Τα δευτεράκια blogαρουν... είπε...

ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΟ!!!!!!!!!