Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Κυριακάτικες Δραστηριότητες #4

Αφού σιγά - σιγά έρχεται το φθινόπωρο (με...αρκετή καθυστέρηση, αλλά έρχεται!), να μερικές ιδέες για φθινοπωρινές κατασκευές, με το νούμερο ένα χαρακτηριστικό στοιχείο της εποχής: τα κιτρινισμένα / ξερά φύλλα!

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φύλλα, λευκές κόλλες Α4 ή μπλοκ ζωγραφικής, και ό,τι χρώμα θέλουμε! Τοποθετούμε το φύλλο (ή τα φύλλα) κάτω από το χαρτί μας και περνάμε από πάνω με ξυλομπογιά το χρώμα που μας αρέσει. Το αποτέλεσμα είναι κάπως έτσι:




Χρησιμοποιώντας περισσότερα χρώματα, η ζωγραφιά μας θα βγει έτσι:




Επίσης, μια ωραία ιδέα είναι να χρησιμοποιήσουμε δαχτυλομπογιές! Ζητάμε από το παιδί να φτιάξει το αποτύπωμα του χεριού του με καφέ χρώμα, ενώ στη συνέχεια με φθινοπωρινά χρώματα όπως το κόκκινο, το κίτρινο και το πορτοκαλί, προτρέπουμε το παιδί να φτιάξει τα φύλλα του δέντρου με τα δάχτυλα!




Χρησιμοποιώντας ένα ξερό λεπτό κλαδί για βάση, αφού το κολλήσουμε πάνω σε χαρτόνι, ζητάμε από το παιδί να φτιάξει τα φύλλα του δέντρου από πολύχρωμα κουμπιά! Πριν την κατασκευή αυτή, μπορούμε να παίξουμε και ένα παιχνίδι κατηγοριοποίησης μαζί με το παιδί, ζητώντας του να ταξινομήσει τα κουμπιά κατά μέγεθος ή χρώμα.


Τέλος, μπορούμε να φτιάξουμε φαναράκια μαζί με το παιδί! Θα χρειαστούμε ένα μπαλόνι, μερικά κιτρινισμένα φύλλα, χαρτομάντηλα λευκά, λευκή κόλλα (τύπου ατλακόλ) και λίγο σπάγκο ή σύρμα. Ζητάμε από το παιδί να φουσκώσει το μπαλόνι και στη συνέχεια να ξεδιπλώσει τα χαρτομάντηλα. Το βοηθάμε να απλώσει τα χαρτομάντηλα μαζί με την κόλλα πάνω στο φουσκωμένο μπαλόνι. Κολλάμε και τα φύλλα σε όποια θέση μας αρέσει και περνάμε μια τελευταία στρώση λευκής κόλλας. Αφήνουμε να στεγνώσει καλά μέχρι να σκληρύνει και αφαιρούμε το μπαλόνι. Ανοίγουμε δυο τρύπες, περνάμε λίγο σπάγκο ή σύρμα για να μπορούμε να κρεμάμε το φαναράκι μας, βάζουμε και ένα κεράκι (τύπου ρεσώ ή ηλεκτρονικό για μεγαλύτερη ασφάλεια, με κίτρινο χρώμα) και...έτοιμο!




Ακόμη:



Ο μικροκαμωμένος Δαχτυλάκης μπλέκει σε περιπέτειες με πεινασμένους λύκους και πονηρούς κλέφτες μα τα καταφέρνει με όπλο το μυαλό του. Μα στο μαγικό κόσμο των παραμυθιών τίποτα δεν είναι όπως δείχνει. Ζώα μιλούν και τραγουδούν, δέντρα αλλάζουν μορφή, μοχθηρά ξωτικά βάζουν στοιχήματα σκληρά, βάτραχοι κρύβουν μαγεμένα πριγκιπόπουλα και άφοβα παλικάρια τα βάζουν με μάγισσες, δράκους και γοργόνες.

Σήμερα, Κυριακή 14 Οκτώβρη, στις 21 Οκτώβρη και για όλες τις Κυριακές του Νοέμβρη στο "Βρυσάκι" (Βρυσακίου 17, Πλάκα)
Είσοδος: 5 ευρώ

Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 210 3210179.



Όσο για τους μικρούς και μεγάλους Θεσσαλονικείς, το πρόγραμμα του Παιδικού Μουσείου Θεσσαλονίκης "Περπατώ και γνωρίζω, ψάχνω και θυμάμαι" επιχειρεί μια αναδρομή στα ήθη, έθιμα και παραδόσεις της πολυπολιτισμικότητας της πόλης. Σκοπός του προγράμματος αυτού είναι να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με την ιστορία της Θεσσαλονίκης, την καθημερινότητα των προπαπούδων και των προγιαγιάδων τους, τις χαρές και τις ασχολίες τους, τα γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή τους.

Κόστος προγράμματος: 2 ευρώ

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 6 - 12 ετών
στο Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης,
Γρηγορίου Λαμπράκη και Κλεάνθους 57, στην Τούμπα,
Τηλ. για πληροφορίες και ραντεβού: 2310913047



Καλή διασκέδαση :)




2 σχόλια:

Maro Oikonomou είπε...

Πολύ όμορφες ιδέες ευχαριστούμε για την έμπνευση!

Ιωάννα Τσούκα είπε...

Σ'ευχαριστώ πολύ για το γλυκό σχόλιο! Κι εγώ με τη σειρά μου να σ'ευχαριστήσω για τις υπέροχες κατασκευές που μοιράζεσαι μαζί μας στο blog σου :)))