Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Καταργείται το "Emotion Pictures Festival";

Η μη πραγματοποίηση φέτος έπειτα από τέσσερα συνεχόμενα χρόνια παρουσίας του διεθνούς φεστιβάλ ντοκιμαντέρ με θέματα αναπηρίας “Emotion Pictures”, καταγγέλεται ως “απαράδεκτη” εξέλιξη από 40 διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ και από περίπου 1000 Ελληνες και Ευρωπαίους που υπογράφουν κείμενο – έκκληση προς την ελληνική πολιτεία για την επανέναρξη του φεστιβάλ.

Το παράλογο της όλης υπόθεσης δεν έχει να κάνει μόνο με το μικρό σχετικό κόστος του φεστιβάλ (μετά βίας υπερβαίνει τα 100.000 €) , αλλά και με τον σιωπηλό τρόπο κατάργησής του. Περί αυτού, ο αυθόρμητος λόγος της καλλιτεχνικής διευθύντριας Μαίρης Παπαλιού που κλήθηκε να απυθύνει χαιρετισμό ως εκπρόσωπος του (καταργηθέντος!) Emotion Pictures στο τελευταίο φεστιβάλ των Καννών, είναι αποκαλύπτικός: “Πρέπει να σας ανακοινώσω” τόνισε η Μ. Παπαλιού “ότι το Φεστιβάλ δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος τον Ioύνιο, διότι μοιάζει να καταργείται σιωπηρά από την ελληνική πολιτεία”. Εξηγώντας τι εστί ... made in Greece σιωπηλή κατάργηση η καλλιτεχνική διευθύντρια αποκάλυψε στα έκπληκτα αυτιά των παρευρισκομένων ότι “κανένας αρμόδιος δεν μου ανακοίνωσε ποτέ επίσημα την κατάργηση του φεστιβάλ Emotion Pictures, ο ένας με έστελνε στον άλλο για να βρεθούν τα λίγα χρήματα που απαιτούνταν για να συνεχίσει να υπάρχει, άπαντες διαβεβαίωναν ότι τα λίγα χρήματα μπροστά στο παραγόμενο έργο θα βρεθούν, τελικά καθυστέρηση με την καθυστέρηση και διαβεβαίωση την διαβεβαίωση τα χρήματα δεν βρέθηκαν”.

Αξίζει να επισημανθεί ότι μεταξύ αυτών που υπογράφουν το κείμενο – έκκληση για την επανέναρξη του φεστιβάλ είναι άνθρωποι όπως ο Ρίτσαρντ Γκηρ, ο Ντάνιελ Ντεϊ Λιούις, ο Βιμ Βέντερς, ο Τζέιμς Άιβορυ, ο Ντάννυ Μπόυλ, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο Πατρίς Λεκόντ . “Αλλά και πολλοί άλλοι”, μας ενημερώνει η καλλιτεχνική διευθύντρια, “τα ονόματα των οποίων θα ανακοινωθούν τις προσεχείς ημέρες”.

Ενδεικτική του κλίματος απαξίας ενάντια στην Ελληνική Πολιτεία είναι η δήλωση του σκηνοθέτη Luc Boland, καλλιτεχνικού διευθυντή του κινηματογραφικού φεστιβάλ Extra and Ordinary People. Ο Boland χαρακτηρίζει το καταργηθέν φεστιβάλ “πρωτοπόρο στο είδος του που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση στην Ευρώπη” και καταλήγει:. “Είναι απίστευτο ότι Ελληνική πολιτεία δεν χρηματοδοτεί με ... ψίχουλα το Emotion Pictures, τη στιγμή που άλλα ελληνικά φεστιβάλ τυπικού εμπορικού χαρακτήρα χρηματοδοτούνται αδρά”.

(πηγή: enet.gr)


Δεν υπάρχουν σχόλια: