Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ Θεσσαλονίκης

Το 13ο Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί από 11 έως 20 Μαρτίου 2011. Στα πλαίσια του Φεστιβάλ, και με αφορμή τους Special Olympics που θα διεξαχθούν 25 Ιουνίου - 4 Ιουλίου, θα προβληθούν τριάντα ντοκυμαντέρ με θεματικούς άξονες την ειδική αγωγή, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την αντιμετώπιση προκαταλήψεων, την αποδοχή της διαφορετικότητας, την ένταξη, κ. ά. "Έτσι είμαι - Ανατρέποντας Προκαταλήψεις" είναι ο τίτλος του εν λόγω αφιερώματος.

Οι ταινίες που πρόκειται να προβληθούν είναι οι εξής:

-Neurotypical (2010) του Άνταμ Λάρσεν.
-Her name is Sabine (2007) της Σαντρίν Μπονέρ
-How I am (2007) των Ίνγκριντ Ντεμέτς και Καρολίνε Λάιτνερ

-Billy the kid (2007) της Τζένιφερ

Maria and I (2010) του Φέλιξ Φερνάντεζ ντε Κάστρο
-The horse boy

-Beautiful son
-Including Samuel (2008) του Νταν Χαμπίμπ
-In the garden of sounds (2010) του Νίκολα Μπελούτσι
-For once in my life (2010) των Τζιμ Μπίγκαμ και Μαρκ Μούρμαν


Τέσσερις ελληνικές ταινίες, εμπλουτίζουν το πρόγραμμα του αφιερώματος. Στην ταινία Πριγκίπισσα Χριστίνη (2007) της Ίριδας Ζαχμανίδη, με ηρωίδα μια κοπέλα με σύνδρομο Down, εγείρονται ερωτήματα αναφορικά με την ένταξη των νοητικά υστερούντων ατόμων στην λεγόμενη «κεντρική ζωή».
Στο ντοκιμαντέρ Παράσταση (2003) του Νίκου Αλευρά, ο δημιουργός κινηματογραφεί την θεατρική παράσταση των παιδιών του Ειδικού Σχολείου Νέας Πεντέλης και σκιαγραφεί έναν εντελώς ξεχωριστό ανθρώπινο μικρόκοσμο.
Οι σκηνοθέτες Βάλερυ Κοντάκος και Γιάννης Μισουρίδης στην ταινία Μαθήματα-Παθήματα: Γκρίζα περιοχή – ειδικές ανάγκες (2006), θέτουν σοβαρούς προβληματισμούς για την αξιοπρεπή διαβίωση των ατόμων με νοητική στέρηση, και εν προκειμένω του έφηβου Δημήτρη, ο οποίος λόγω ελλείψεων σε υποδομές και εξειδικευμένα προγράμματα, βρίσκεται σε μια «γκρίζα περιοχή» εκπαιδευτικής υποβάθμισης, όπως όλοι οι μαθητές με ειδικές ανάγκες.
Τέλος, στην ταινία Η φάκα (2010) της Μαρίνας Δανέζη, η σκηνοθέτιδα καταπιάνεται με το θέμα της αποκατάστασης αναπήρων και όχι μόνο, κατακρίνοντας αιχμηρά τα κενά του συστήματος και αποτυπώνοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αυτά τα άτομα.


Περισσότερες πληροφορίες για τις ημέρες προβολών, τα εισιτήρια, κλπ., θα βρείτε στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ, filmfestival.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: