Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Βιβλιαράκια Απασχόλησης - Quiet Books :)


Πρέπει να το ομολογήσω: Η τελευταία μου «εμμονή» έχει το όνομα «quiet books»! 

Τα quiet books («βιβλία ησυχίας», κατά λέξη μετάφραση), είναι βιβλία με λίγες συνήθως σελίδες (όχι πάνω από 10-15), οι οποίες περιέχουν δραστηριότητες για τα πολύ μικρά παιδιά (οι ηλικίες είναι από 2 έως 6-8 ετών). Χρησιμοποιούνται για τη δημιουργική αλλά και εκπαιδευτική απασχόληση των νηπίων / παιδιών με ή χωρίς αναπηρία. 
Κάθε σελίδα είναι στην ουσία διαδραστική, με την έννοια ότι το παιδί καλείται κάθε φορά να δέσει κορδόνια, να αντιστοιχίσει, να ταυτίσει, να κουμπώσει, να μετρήσει, να ανοίξει, να κλείσει, κλπ. Τα συγκεκριμένα βιβλία απασχόλησης συναντώνται και σε έντυπη μορφή, αλλά η χρηστικότητά τους μεγιστοποιείται όταν πρόκειται για υφασμάτινη μορφή. 

Στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλά ελεύθερα πρότυπα για να κατεβάσετε, όπως επίσης και εκατοντάδες ιδέες για το πώς να φτιάξετε το δικό σας, προκειμένου να απασχολήσετε το παιδάκι σας ή το μαθητή σας. 

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν από γονείς, νηπιαγωγούς, ειδικούς παιδαγωγούς και θεραπευτές ως ένα πολύ πρακτικό και ενδιαφέρον εργαλείο διδασκαλίας και αξιολόγησης. 

Παρακάτω, σας έχω μια ενδεικτική λίστα από τα πιο αγαπημένα μου!














2 σχόλια:

Unknown είπε...

Πολύ καλή σουλειά μπορεί να γίνει έχοντας τέτοια βιβλιαράκια στη τάξη ή στο σπίτι για τα δικά μας παιδιά! Ευχαριστούμε πολύ!!!

Ιωάννα Τσούκα είπε...

Νικολέτα, χαίρομαι που σου άρεσε! Ακριβώς αυτός είναι ο σκοπός τους, να χρησιμοποιηθούν είτε στο σχολείο για τους μαθητές είτε στο σπίτι, τόσο από παιδιά χωρίς όσο και από παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Ευχαριστώ για το σχόλιο, να είσαι καλά!