Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Συνεχίζεται ο εμπαιγμός του Υπουργείου Παιδείας σε βάρος της παράλληλης στήριξης

Μετά την έντονη διαμαρτυρία των εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής του κλάδου ΠΕ 71 για παραβίαση της νομοθεσίας στις τοποθετήσεις για την Παράλληλη Στήριξη, σήμερα 26 Σεπτεμβρίου 2011 με ηλεκτρονικό μήνυμα που έστειλε το πρωί ο Διευθυντής Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας σε όλες τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ανέστειλε τις τοποθετήσεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Το ακριβές περιεχόμενο του μηνύματος έχει ως εξής:

Ανακοινοποίηση στο ορθό

Σας ενημερώνουμε ότι λόγω σφάλματος στο ηλεκτρονικό σύστημα προσλήψεων για την παράλληλη στήριξη προέκυψαν ανακολουθίες ως προς τις τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών. Ως εκ τούτου παρακαλούμε να μη προβείτε στις τοποθετήσεις με πράξεις ανάληψης των εν λόγω εκπαιδευτικών. Θα ακολουθήσει εντός της ημέρας ανακοίνωση των τοποθετήσεων εκ νέου. Παρακαλούμε όπως ενημερώσετε άμεσα τους προσληφθέντες για τη μη προσέλευσή τους.

Ο Διευθυντής Ειδικής Αγωγής

Γεώργιος Αλεβίζος

Ως σφάλμα στο ηλεκτρονικό σύστημα προσπαθεί το Υπουργείο Παιδείας να δικαιολογήσει τις αλχημείες των προσλήψεων μέσω του ΕΣΠΑ για την Παράλληλη Στήριξη, αφού πλέον η Παράλληλη Στήριξη παύει να είναι υποχρέωση του κράτους και παραδίδεται σε συγκυριακά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα «επιμόρφωσης».

Στα τέλη Σεπτεμβρίου εκατοντάδες παιδιά και οι γονείς τους περιμένουν εκπαιδευτικούς και η ταλαιπωρία παρατείνεται. Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο εκατοντάδες εκπαιδευτικοί προκειμένου να αναλάβουν υπηρεσία ταξίδεψαν σε όλη την Ελλάδα, με όλο το οικονομικό κόστος μετακίνησης και διαμονής για να βρεθούν σήμερα αντιμέτωποι με αυτό το «σφάλμα». Είναι απορίας άξιο πώς οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα μπορούσαν να ενημερώσουν τους προσληφθέντες για τη μη προσέλευσή τους και μάλιστα άμεσα!

Πώς αντιμετώπισε το Υπουργείο Παιδείας αυτό το «σφάλμα»; Μετά το μεσημέρι με μία ασαφή ανακοίνωση για «τοποθετήσεις οκτώ εκπαιδευτικών Γενικής Αγωγής σε εναπομείναντα κενά Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας», οι 144 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί Γενικής Αγωγής έγιναν 136. Τους υπόλοιπους τους έστειλαν στο σπίτι τους αδιαφορώντας για το κόστος αυτού του σφάλματος: «το πρωί νόμιζες πως είχες δουλειά, λυπούμαστε κάναμε λάθος».

Και τι θα απογίνουν άραγε αυτά τα παιδιά που δικαιούνται παράλληλη στήριξη και σήμερα είναι χωρίς δάσκαλο, αφού οι θέσεις αυτές δεν καλύφθηκαν, και μάλιστα στις περιοχές που εντοπίστηκε το «σφάλμα»;

Η πλήρης και άνευ όρων παράδοση της Παράλληλης Στήριξης στο ΕΣΠΑ δεν αφήνει περιθώρια για την ουσιαστική αξιοποίηση των εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής της χώρας προς όφελος των παιδιών. Αντίθετα αφήνει περιθώρια για διάφορες ενέργειες που δικαιολογούνται ως «σφάλματα». Τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά: παιδιά που δικαιούνται Παράλληλη Στήριξη χωρίς εκπαιδευτικούς, εκπαιδευτικοί Ειδικής Αγωγής άνεργοι και εκπαιδευτικοί Γενικής Αγωγής να ταλαιπωρούνται. Δυστυχώς η Παράλληλη Στήριξη αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά πεδίο πειραματισμών, σκοπιμοτήτων και προχειρότητας.

Εμείς από την πλευρά μας δηλώνουμε ότι συνεχίζουμε να διεκδικούμε σταθερότητα, συνέπεια και ποιότητα εκπαίδευσης για τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή/και αναπηρία, τοποθετήσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής από τον τακτικό προϋπολογισμό και όχι από τα επισφαλή και ευέλικτα προγράμματα του ΕΣΠΑ που πλασάρονται ως «επιμόρφωση». Πέρυσι η «επιμόρφωση» δεν έγινε και φέτος τα ΚΕΔΔΥ, ο φορέας επιμόρφωσης καταργείται!

Καλούμε τους Συλλόγους, Φορείς και Γονείς Κωφών παιδιών και γενικότερα παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή/και αναπηρία που δικαιούνται παράλληλη στήριξη να παρέμβουν άμεσα στη Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής.

Απαιτούμε το Υπουργείο Παιδείας να δώσει σαφείς εξηγήσεις σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, γονείς, παιδιά, και εκπαιδευτικούς και όχι να κουκουλώσει το θέμα με μια «ανακοινοποίηση στο ορθό». Και μία συγνώμη δε θα έβλαπτε.

(αναδημοσίευση από το satea.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: